Hertme is één van de drie dorpskernen van Gemeente Borne. Klein, maar fijn. Meerdere keren per jaar wordt hun openluchttheater overspoeld met duizenden bezoekers, want Hertme is misschien klein in omvang, maar groots in het aantrekken van prachtige evenementen.

Populair in Hertme

 1. Camping De Köller

  Ben je op zoek naar even helemaal niets? Zin om helemaal tot rust te komen? Dan ben je bij …

 2. 'T Hedevelds Bio Ei

  Voor (h)eerlijke verse biologische eieren en andere lokale boerenproducten ben je hier aan het …

 3. Hotel Jachtlust

  Tijd om te genieten van echte Twentse gastvrijheid! Midden in de groene Poort ligt hotel …

 4. Hertme's Ambacht

  Ontspannen genieten… Koken is een ambacht. Van verse ingrediënten een gerecht maken dat …

Bankje

Twentse kerkdorpje Hertme. Met zo'n 500 inwoners kent bijna iedereen elkaar. Om Hertme te bereiken rijd of wandel je sowieso door een oase van groen. In het midden staat de H. Stephanuskerk, en met nog een dot op het gas sta je ineens voor een middeleeuws uitziend openluchttheater. Ooit in 1953 neergezet door een grote groep vrijwilligers en een helpende hand van het Twentse bedrijfsleven. Het begin van veel reuring in Hertme!

verhalen & tips over Hertme

 1. De Rode Draad

  Op pad met Gidsen Oud Borne!

  geschreven door Corine
 2. Verhalen uit Borne

  Column Hart van Borne - 1/11/21

  geschreven door Corine
 3. Verhalen uit Borne

  Column Hart van Borne - 25/10/21

  geschreven door Corine
 4. Verhalen uit Borne

  Column Hart van Borne - 15/10/21

  geschreven door Corine
 5. Verhalen uit Borne

  Column Hart van Borne - 1/10/21

  geschreven door Corine
 6. De Rode Draad

  De Rode Draad route is te wandelen

  geschreven door Corine
 7. De Rode Draad

  Tentoonstelling KEURSLIJF - Lijfgoed, Lingerie en Luxe in Museum Bussemakerhuis

  geschreven door Borns Textiel Collectief
 8. Twentse spaghettirellen van 1961 komen tot leven in reizende 'Spaghettiwestern'

Openluchttheater

Het openluchttheater, gelegen in het hart van Hertme, is de trekpleister van het dorp. Spreekt men van Hertme, heeft men het over het Openluchttheater en andersom. Van midden jaren 50 tot midden jaren 60 was het openluchttheater met name bekend vanwege de Passiespelen Hertme die daar jaarlijks werden uitgevoerd. Het Afrikafestival en de concerten van Metropool Open Air, trekken duizenden bezoekers vanuit heel Nederland of zelfs Europa.

't geet hier spook'n!

In Hertme staat het Spookhuis. Een rijksmonument, ook wel 't Oude Groothuijs genoemd, dat tot voor kort erg in verval was geraakt. In 2018 zijn ze gestart met de restauratie van het Spookhuis: het is verplaatst en met alle zorg weer gerestaureerd. Steen voor steen opnieuw opgebouwd. Zelfs zo goed het z'n beschermde status als rijksmonument niet heeft verloren.

Het Spookhuis diende vroeger (zo rond 1615) als schuilkerk voor de katholieken. De gereformeerde kerk had die tijd zo'n sterke dominante positie, dat katholieken niet meer in het openbaar hun geloof mochten belijden. Hun geloof uitoefenen kon dus alleen maar in beslotenheid. Het Spookhuis heet het Spookhuis omdat 'witte wieven' destijds pottenkijkers en indringers op afstand probeerde te houden door ze angst aan te jagen en zich te verkleden als spook. Een uniek stukje geschiedenis, gewoon anno 2020 nog te bezoeken.