Akkoord

Door het gebruik van onze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons Cookiebeleid.

Hertme is één van de drie dorpskernen van Gemeente Borne. Klein, maar fijn. Meerdere keren per jaar wordt hun openluchttheater overspoeld met duizenden bezoekers, want Hertme is misschien klein in omvang, maar groots in het aantrekken van prachtige evenementen.

Populair in Hertme

 1. Hotel Jachtlust

  Tijd om te genieten van echte Twentse gastvrijheid! Midden in de groene Poort ligt hotel …

 2. (Mini) camping De Köller

  Gastvrij genieten in het kloppende hart van Twente! Dat kan in alle rust, midden in het groen …

 3. Hertme's Ambacht

  Ontspannen genieten… Koken is een ambacht. Van verse ingrediënten een gerecht maken dat …

 4. Openluchttheater Hertme

  In een idyllische omgeving in het hart van Hertme staat een openluchttheater met ruim 2.000 …

Bankje

Twentse kerkdorpje Hertme. Met zo'n 500 inwoners kent bijna iedereen elkaar. Om Hertme te bereiken rijd of wandel je sowieso door een oase van groen. In het midden staat de H. Stephanuskerk, en met nog een dot op het gas sta je ineens voor een middeleeuws uitziend openluchttheater. Ooit in 1953 neergezet door een grote groep vrijwilligers en een helpende hand van het Twentse bedrijfsleven. Het begin van veel reuring in Hertme!

verhalen & tips over Hertme

 1. Doe-tips

  Rondje Borne

  geschreven door Corine
 2. Eten & Drinken

  Wees loyaal, haal af lokaal - Journaal!

  geschreven door Corine
 3. Eten & Drinken

  Wees loyaal, haal af lokaal!

  geschreven door Corine
 4. Hartelijke groet uit Borne

  Hartelijke groet van Marcel Boonk

  geschreven door Corine
 5. Doe-tips

  Overheerlijk on-Nederlands

  geschreven door Corine
 6. Eten & Drinken

  Nazomeren met ijs

  geschreven door Corine
 7. De Stem van Borne

  Inwoner aan het woord: Mevrouw Wijnand

  geschreven door Koen
 8. De Stem van Borne

  Inwoner aan het woord: Ivar

  geschreven door Koen

Openluchttheater

Het openluchttheater, gelegen in het hart van Hertme, is de trekpleister van het dorp. Spreekt men van Hertme, heeft men het over het Openluchttheater en andersom. Van midden jaren 50 tot midden jaren 60 was het openluchttheater met name bekend vanwege de Passiespelen Hertme die daar jaarlijks werden uitgevoerd. Het Afrikafestival en de concerten van Metropool Open Air, trekken duizenden bezoekers vanuit heel Nederland of zelfs Europa.

't geet hier spook'n!

In Hertme staat het Spookhuis. Een rijksmonument, ook wel 't Oude Groothuijs genoemd, dat tot voor kort erg in verval was geraakt. In 2018 zijn ze gestart met de restauratie van het Spookhuis: het is verplaatst en met alle zorg weer gerestaureerd. Steen voor steen opnieuw opgebouwd. Zelfs zo goed het z'n beschermde status als rijksmonument niet heeft verloren.

Het Spookhuis diende vroeger (zo rond 1615) als schuilkerk voor de katholieken. De gereformeerde kerk had die tijd zo'n sterke dominante positie, dat katholieken niet meer in het openbaar hun geloof mochten belijden. Hun geloof uitoefenen kon dus alleen maar in beslotenheid. Het Spookhuis heet het Spookhuis omdat 'witte wieven' destijds pottenkijkers en indringers op afstand probeerde te houden door ze angst aan te jagen en zich te verkleden als spook. Een uniek stukje geschiedenis, gewoon anno 2020 nog te bezoeken.