Twentse kerkdorpje Hertme. Met zo'n 500 inwoners kent bijna iedereen elkaar. Om Hertme te bereiken rijd of wandel je sowieso door een oase van groen. In het midden staat de H. Stephanuskerk, en met nog een dot op het gas sta je ineens voor een middeleeuws uitziend openluchttheater. Ooit in 1953 neergezet door een grote groep vrijwilligers en een helpende hand van het Twentse bedrijfsleven. Het begin van veel reuring in Hertme!
Openluchttheater
Het openluchttheater, gelegen in het hart van Hertme, is de trekpleister van het dorp. Spreekt men van Hertme, heeft men het over het Openluchttheater en andersom. Van midden jaren 50 tot midden jaren 60 was het openluchttheater met name bekend vanwege de Passiespelen Hertme die daar jaarlijks werden uitgevoerd. Het Afrikafestival en de concerten van Metropool Open Air, trekken duizenden bezoekers vanuit heel Nederland of zelfs Europa. Met massa's vrijwilligers maken ze elk evenement tot een succes. Waar een klein dorp wel niet groot in kan zijn! Nieuwsgierig naar het nieuws in Hertme? Lees dan de Gazette online!
't geet hier spook'n!
In Hertme staat het Spookhuis. Een rijksmonument, ook wel 't Oude Groothuijs genoemd, dat tot voor kort erg in verval was geraakt. In 2018 zijn ze gestart met de restauratie van het Spookhuis: het is verplaatst en met alle zorg weer gerestaureerd. Steen voor steen opnieuw opgebouwd. Zelfs zo goed het z'n beschermde status als rijksmonument niet heeft verloren. Het Spookhuis diende vroeger (zo rond 1615) als schuilkerk voor de katholieken. De gereformeerde kerk had die tijd zo'n sterke dominante positie, dat katholieken niet meer in het openbaar hun geloof mochten belijden. Hun geloof uitoefenen kon dus alleen maar in beslotenheid. Het Spookhuis heet het Spookhuis omdat 'witte wieven' destijds pottenkijkers en indringers op afstand probeerde te houden door ze angst aan te jagen en zich te verkleden als spook. Een uniek stukje geschiedenis, nu gewoon te bezoeken.
Gazet Hertme
Leuk al die apps op je telefoon. Pushberichten van Tubantia of Telegraaf. In Hertme doen we het gewoon nog lekker old-school met onze eigen 'krant' de Gazet van Hertme. Nieuwsgierig naar nieuws rondom Hertme? En je woont er niet? Dan is het gelukkig wel online te bekijken. Toch handig dat internet. Klik hier en lees het laatste nieuws van Hertme of download de laatste editie hier.
Borns Onderonsje - Hertme Editie
Binnenkort gaat Borns Onderonsje de Podwalk ook live in Hertme. Doe je koptelefoon op of oortjes in en loop door het mooie Hertme. Bij verschillende locaties en belangrijke punten in Hertme luister je naar verhalen en anekdotes! Ontdek grappige weetjes en de interessante geschiedenis. Je kan alvast starten in Oud Borne, want daar zijn de eerste 19 fragmenten al te beluisteren. Ontdek Borns Onderonsje!